Dat!!! Waar niet over gesproken wordt.


Door: Barbara Faber, Pluryn, teamlid InVerbindingsteam

Zes mensen poserend bij een muur, allemaal lachend en kijkend naar de camera

Maak kennis met het InVerbindingsteam met JIM (Jouw Ingebrachte Mentor) door het lezen van hun blogs. 

Mooie leerzame momenten zijn om te delen toch!?
Niet alleen op Facebook, LinkedIn, Instagram of waar dan ook.

Maar gewoon DAT, waar het over gaat in het echte wat niet te bedekken is met een filter. Zo zie ik de jongen waar ik ruim ¾ jaar systemische gezinsbehandeling aan mag bieden met zijn JIM, zonder filter!

Zijn oma, die hij zelf heeft gekozen als zijn JIM, zijn oma die belangrijk voor hem is. Die oma die er altijd voor hem is en er ook altijd voor hem zou zijn. Dacht hij!! (dit zijn zijn woorden). Tot de situatie thuis onhoudbaar en onveilig werd voor hem en zijn gezinsleden en hij te horen kreeg dat hij een tijdelijke time-out kreeg en even niet thuis kon zijn. Hij rekende op oma, ZIJN JIM want daar kon hij altijd terecht.  Maar oma zei: “Nee”!

En vervolgens merkte ik dat er niet meer over gesproken werd, niet door ouders, niet door de jongen en niet door oma. Althans ze bespraken het niet met elkaar maar deelde hun gevoel hierover met mij als behandelaar. Een patroon wat ik als behandelaar al maanden bespreekbaar probeerde te maken binnen het gezin. Ik voelde hiervoor geen draagkracht, ik voelde angst voor afwijzing en ik voelde vermijding van DAT, waar het over gaat.

Tot ik de JIM vraag opnieuw stelde aan deze jongen:

“Is oma nog jouw JIM?”

En waar komt deze jongen van 14 mee?!

“Ik wil eerst een gesprek met mama, oma en jou. Ik wil haar vragen waarom ik niet bij haar terecht kon, want dat had ze me toch beloofd!”

Ik kon alleen maar denken: ”Wauw wat dapper!”  Deze jongen doorbreekt DAT, waar niet over gesproken wordt.