
Buurtgezinnen
Onze visie is dat buurt en steungezinnen kunnen voorkomen dat de problemen in een gezin verergeren en eraan bijdragen dat kinderen fijn kunnen opgroeien in hun eigen gezin.

Met de inzet van steun- of buurtgezinnen worden kinderen uit kwetsbare, vraag-gezinnen opgevangen door een stabiel gezin. Het idee is dat door deze informele steun de belastbaarheid van het vraaggezin wordt vergroot en weer in evenwicht komt. De gezinnen gaan in het meest ideale geval deel uitmaken van elkaars netwerk waardoor ze elkaar steun kunnen blijven geven, ook op het moment dat de stichting van steun- of buurtgezinnen er tussenuit gaat.
Buurtgezinnen.nl en Gezinnen Voor Elkaar zijn nieuwe initiatieven gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die het zwaar hebben worden gekoppeld aan een stabiel gezin in de buurt. Op laagdrempelige, gelijkwaardig en alledaagse wijze krijgen kinderen extra aandacht en worden ouders ontlast.
Wat hebben we gedaan?
- Gemeente Nijmegen, Berg & Dal, Heumen, Mook & Middelaar en Druten heeft Buurtgezinnen.nl gevraagd voor werving en begeleiding van steungezinnen en de koppeling van vraaggezinnen. In 2020 zijn er proeftuinen gestart in deze gemeenten. In Wijchen liep al een soortgelijk project “Gezinnen voor Elkaar” MeerVoormekaar koppelt samen met MeeGeldersepoort gezinnen.
- In de regio is met de wethouders afgestemd dat de opbrengsten na 2 jaar worden geëvalueerd.
Wat is het resultaat?
- In alle gemeenten in onze regio zijn vraaggezinnen gekoppeld aan steungezinnen. Soms lukte het de coördinator om direct een koppeling in de buurt te maken, soms was het nodig om een gerichte werving uit te zetten.
- Over het algemeen ervaren zowel vraaggezinnen als steungezinnen het contact met elkaar als positief en verrijkend. Veel kinderen hebben een fijne plek gekregen wat zorgt voor ontspanning thuis.
- In de informatieavonden voor aspirant pleegouders is aandacht gegeven aan steungezinnen, zodat gezinnen waarbij pleegzorg een brug te ver is, zich kunnen aanmelden.
