Wijchen

Wijchen staat náást ouders en jongeren
Opgroeien en opvoeden gaat met vallen en opstaan. Dat hoort bij het leven. Maar soms hebben ouders en jongeren extra hulp nodig. De gemeente Wijchen vindt het belangrijk om dan samen met ouders te kijken wat nodig is. We nemen het probleem niet over, maar zorgen dat ouders hun kinderen zelf een goed thuis kunnen geven.

Schematische weergave van regio Nijmegen, gemeente Wijchen gearceerd

Samen, als ouders gaan scheiden

Een scheiding is voor iedereen ingrijpend. Voor beide partners en voor de kinderen. Bij het ‘informatie- en adviespunt relatie en scheiding’ kunnen mensen gratis terecht voor advies. Medewerkers van het Sociaal Wijkteam Wijchen denken dan mee met ouders over wat nodig is. Voor hen en voor het kind of de kinderen in het gezin. Ouders kunnen ook de cursus Opvoeden na scheiding volgen.

Kijk voor meer informatie over het informatie- en adviespunt relatie en scheiding op de website van het Sociaal Wijkteam Wijchen.

KIES
Ook bij een scheiding zijn kinderen erg trouw aan hun ouders. Het helpt als zij een eigen plek hebben voor hun vragen en zorgen. Waar ze samen zijn met leeftijdsgenoten. En leren omgaan met de nieuwe situatie. Daarom is er voor kinderen van 7 tot 12 jaar de spel- en praatgroep KIES. Hier kunnen kinderen zelf vertellen wat ze meemaken.

De KIES-groep doorloopt in acht bijeenkomsten het proces van de scheiding. Passend bij de behoeftes van de kinderen zijn er verschillende creatieve werkvormen. Er zijn ook sessies voor de ouders. KIES is er voor alle kinderen met gescheiden ouders die daar behoefte aan hebben. Het maakt niet uit of de scheiding kort of al langer geleden is. En ook niet hoe de scheiding verloopt. En of ouders en kinderen wel of geen problemen ervaren. Alle kinderen kunnen voordeel hebben van KIES.

Samen, als thuis wonen lastig is

Soms kunnen jongeren niet thuis wonen. De gemeente Wijchen wil dan zorgen voor een plek die zoveel mogelijk op thuis lijkt. Dat doen we altijd in gesprek met ouders. Bij Zeb (15) is het gelukt om samen een passende woonvorm te vinden. Hier kan hij zich in eigen tempo ontwikkelen. En zijn moeder blijft betrokken.

Mandy Megens woont sinds 2014 in Wijchen. Haar zoon Zeb is, zoals ze het zelf noemt, een zorgintensieve jongen. “Zeb heeft 7 dagen in de week, 24 uur per dag zorg en aansturing nodig. Het frustreert hem erg dat het niet lukt om mee te doen met de maatschappij. Als moeder vind ik dat heel moeilijk om te zien.”

Zeb geeft wethouder Titus Burgers een rondleiding bij Werkenrode

Zeb geeft wethouder Titus Burgers een rondleiding bij Werkenrode

“Eerst ging Zeb alleen naar school en de zorgboerderij. Maar hij had meer nodig. Voor Zeb is het belangrijk om stap voor stap zelfstandiger te worden. Om dit te bereiken, gaat hij nu naar Werkenrode in Groesbeek. Dat is een behandelcentrum voor kinderen met een beperking. Daar slaapt hij sinds kort een aantal nachten in de week. Hier zag ik erg tegenop maar gelukkig zit hij daar op zijn plek. Door de open houding van de medewerkers van Werkenrode heb ik vertrouwen en durf ik Zeb een klein beetje los te laten. Hoe lastig ik dit ook nog steeds vind.”

“Mijn ervaringen met de gemeente Wijchen zijn heel positief. Ik noem hierbij graag de naam van Anneriet Bosch van het Sociaal Wijkteam. Anneriet weet precies wat er met Zeb aan de hand is en wat voor zorg hij nodig heeft. Zij is goud waard. De gemeente neemt geen beslissingen over ons, maar samen met ons. In ons eigen tempo. Mijn onzekerheden en emoties worden serieus genomen. Daardoor durf ik uit te spreken dat ik het lastig vind om afhankelijk te zijn van de gemeente. En dat snappen zij.”

“Het is ook fijn dat de gemeente hetzelfde doel heeft als ik: zo lang mogelijk thuis wonen, en anders in een omgeving die daar zoveel mogelijk op thuis lijkt. Toen ze zeiden: ‘Ga op je handen zitten en laat ons het werk doen’, besefte ik dat het goed zat en ik de zorg voor Zeb kon delen. Deze samenwerking gun ik elke ouder.“

Het volledige artikel over Zeb stond in Weekblad Wegwijs, 24 februari 2021.