Beuningen

Gezinnen voor elkaar in Beuningen
Kinderen grootbrengen is een hele klus. Zeker als je ze (tijdelijk) niet de aandacht kunt geven die je wilt. Bijvoorbeeld bij ziekte, echtscheiding of psychische problemen. Niet iedereen kan in dan terugvallen op familie of kennissen. Daarom is er in de gemeente Beuningen het project Gezinnen voor elkaar.

Schematische weergave van regio Nijmegen, gemeente Beuningen gearceerd

Vertrouwde plek
Bij Gezinnen voor elkaar bieden steunouders een kind een gastvrij huis. Het kind krijgt één of twee dagdelen per week een vertrouwde plek binnen hun eigen gezinsleven. Een plek waar het kind welkom is en kind kan zijn. Gewoon, door leuke dingen te doen: spelletjes, knutselen, wandelen, samen sporten, de stad in. Praktische en laagdrempelige ondersteuning dus. Hiermee krijgen het kind en zijn of haar eigen gezin de ruimte om op adem te komen.

Successen

Samen met MEE Gelderse Poort koppelt Welzijnsorganisatie Stichting Perspectief gezinnen aan steunouders. Inmiddels zijn er verschillende successen behaald! Enkele voorbeelden:

  • Shelley is 16 jaar. Sinds het overlijden van haar moeder is ze in een gat gevallen. Ze mist het om meidendingen te doen. Nu gaat ze een keer in de week naar Magda, een alleenstaande vrouw. Samen maken ze een wandeling en doen dingen zoals nagels lakken of een romantische film kijken.
  • Mandy is 13 jaar en woont samen met haar moeder. Ze doen weinig activiteiten zonder elkaar. Maar Mandy kan ook genieten van het spelen met andere kinderen. Dat doet ze in het gezin van Annemarie en Fred, waar ze een dag in het weekend naar toe gaat. Mandy’s moeder heeft dan even tijd voor zichzelf en gaat lekker sporten.
  • Wilma is sinds twee jaar met pensioen en is als steunoma betrokken bij het gezin van Hafida. Hafida is met haar vier kinderen gevlucht uit Syrië. Door haar traumatische geschiedenis heeft ze niet altijd de energie iets met de kinderen te doen. Wilma komt wekelijks bij het gezin. Ze onderneemt leuke dingen met de kinderen en maakt hen wegwijs in Beuningen. Zo krijgen de kinderen stap voor stap een groter netwerk. En hebben ze naast school en thuis de nodige ontspanning.

Benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van twee steungezinnen?
Lees hier meer!